Exhibition: The widower /\ תערוכה: האלמן

 

18 בפברואר – 8 במרץ 2016
גלריה גבירול, אבן גבירול 108, תל אביב

מכירת נשמות וזכירת נשמות, חגיגת נעורים ושכול, עסקה בין גברים זרים ופינים מתרבים.יואש פלדש מציג בתערוכה “האלמן” תיעוד של פרויקט קניית נשמות. בחודשים האחרונים הוא פירסם בעיתונים וברחובות תל אביב מודעות שקראו “כסף תמורת נשמתך – לאמן יהודי דרושים בנים המעונינים למכור את נשמתם תמורת 222 ש”ח במזומן”. חמישה גברים השלימו את העסקה עמו. כעת מציג פלדש חמישה ‘לוחות נשמה’, כל אחד מהם מוקדש לנשמה אחת שרכש – עם חוזה המכירה חתום, צילום פורטרט של המוכר וזוג גפרורים שנשרפו בטקס החתימה. זאת לצד ציור קבוצתי גדול של כל מוכרי הנשמות עמו; וכן תצלומים מטקסי החתימה.

זו לא הפעם הראשונה שפלדש יוצר אמנות ב’סיכול ממוקד’, הנובעת מתוך עסקה רשמית מול לקוח ספציפי. את דרכו כצייר החל באתר “מתנה נהדרה”, בו הוא מציג את עצמו כ”אמן יהודי צעיר ויפה תואר”, ומציע לאנשים, תמורת סכום סימלי, לרכוש דיוקן שלהם ותואר של קדושה. תמורת סכום נוסף, יכולים הלקוחות לבחור כמה אצבעות ופינים הם יישאו.

בפרויקט החדש העלה פלדש את המחיר – הוא חומד לא רק את צלם דמותך, אלא גם את נשמתך. מכירת נשמות, המופיעה בדרך כלל כעסקה עם השטן, היא מוטיב נוצרי במהותו. המפורסמת מכולם היא כמובן זו שחתם פאוסט. אך בעוד השטן מבטיח לרוב תמורה מפתה בדמות נעורים, חוכמה, עושר גדול, תהילה או כוח, פלדש מציע גרסה יהודית צנומה, תמורת מספר מטבעות כסף בודדים. מכירת נשמות מתאפשרת מתוך תפיסה דואלית המפרידה בין גוף לנפש. פלדש רוכש את הנפש, אך נראה שהוא משתלט גם על הגוף – המוכרים מעניקים לצייר את דמותם כדימוי אמנותי, והוא עושה בו כרצונו – מתאר אותם בסגנונו האופייני הרישומי-ילדי, מפשיט אותם ומוסיף להם פינים רבים רפויים (סימן דמוני על הגוף כזכר לעסקה השטנית?). הצייר הפך לשטן.

לפי הכלל שקבע פלדש, נשים לא יכולות למכור לו את נשמתן. הנשמות נאספות אליו דרך קרבתן הפיזיולוגית לגופו שלו – מה שמעלה בין השאר ניחוח הומו-אירוטי. גם העסקה עצמה מוצגת בצילומים כמקח וממכר גברי, חתימת חוזה מוגחכת. פלדש הפך לבעלים של גברים. הצייר הפך לבעל.

מכאן שם התערוכה – “האלמן”. פלדש עצמו יוותר עם עול רוחני, צרור נשמות – חלקן אולי חוטאות, סחורה פגומה. הוא מעמיד עצמו לצד נשמותיו, בציור גדול, משכשכים בשלולית שחורה, כאילו היו שחקני קבוצת כדורגל בצילום קבוצתי. אך הצייר, שנראה בציור אוחז בגפרור ענק, לא מסתפק בחמש הנשמות שרכש, ומציע למכירה בתערוכה 1,000 קופסאות גפרורים, שהאזהרה עליהן קובעת כי מי שידליק את הגפרור האחרון מסכים להעביר לו את נשמתו. גפרורים הם מוטיב חוזר אצל פלדש, הם מהווים מעין בעירה רגעית, שיא קטן, נשמה מבליחה.

קרן גולדברג

פברואר 2016

vDSC_2112vDSC_1872vDSC_1871vDSC_1873vDSC_1876vDSC_1877

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s